Kat Verhuizen

Kat verhuizen

Verhuizen met uw kat: de katvriendelijkste tips!

We weten allemaal dat een verhuizing een hele onderneming is die behoorlijk wat stress met zich meebrengt. Dat duurt ook na de verhuizing nog even. Dat geldt niet alleen voor u, maar zeker ook voor uw huisdier.

Vooral katten, zoals de kat op de foto, hebben veel moeite met een verhuizing. Het zijn territoriale dieren die over het algemeen een hekel hebben aan verandering. Een verhuizing is de allergrootste verandering die uw kat in zijn of haar leven meemaakt.

Vaak houden personen te laat rekening met hun kat: “Oh! En wat doen we met de kat? Verhuizen we die als eerst of als laatst? En waar moet ik allemaal op letten?”

Gelukkig zijn er allerlei tips om te zorgen dat uw kat de verhuizing zo goed mogelijk doorstaat (en niet de week erna weer bij de oude woning staat te mauwen).

Denk aan het voorbereiden op de verhuizing, wat u moet doen op de dag zelf, en waar u rekening mee houdt de weken na de verhuizing.

Uw kat voorbereiden op de verhuizing

Waar de ene kat zich vooral hecht aan zijn of haar baasje, hecht de ander zich vooral aan de omgeving waar hij opgroeide. De laatste lopen vaker weg, en dat risico begint al tijdens het inpakken.

De meeste katten waarderen het niet als uw huis opeens volstaat met verhuisdozen en alle vertrouwde spullen daarin verdwijnen. Geef uw kat al tijdens het inpakken daarom wat extra aandacht. Bijvoorbeeld een extra aai over de bol en wat lekkere kattensnoepjes.

Is uw kat rondom alle verhuisdozen minder op z’n gemak? Houd hem dan binnen om te voorkomen dat hij wegloopt. Creëer in huis ook een plekje waar uw kat zich veilig voelt.

Probeer hem alvast te laten wennen aan een bench of mand. Dan is het op de dag van de verhuizing een stuk makkelijker om uw kat hierin te verhuizen. Zet deze bench of mand een paar dagen van tevoren neer op een plek waar de kat makkelijk bij kan. Leg er een zacht dekentje in en laat het deurtje open. U kunt ook af en toe wat snoepjes op de deken leggen, zodat de kat een positieve associatie krijgt met deze plek. Een beetje kattenkruid (catnib) kan daar ook bij helpen

Moet uw kat nog steeds niets van zijn bench of mand hebben? Koop dan maar alvast een paar leren handschoenen. Die kunt u op de verhuisdag waarschijnlijk goed gebruiken.

De dag van de verhuizing

Het is belangrijk om de dag van de verhuizing soepel te laten verlopen voor uw kat. Hoe beter de dag verloopt, hoe sneller uw kat zich thuis voelt in uw nieuwe huis.

De tips voor een katvriendelijke verhuisdag:

 • Sluit uw kat op in een aparte ruimte in huis, voordat de verhuizers komen. Bijvoorbeeld een slaapkamer. Zorg dat de ruimte vertrouwt aanvoelt door er wat speeltjes, eten, drinken en de kattenbak neer te zetten. En een lekker mandje of dekentje, natuurlijk.
 • Vervoer de kat als allerlaatst: in de vertrouwde mand of bench in uw eigen auto. Neem in de auto ook al zijn speeltjes, eetbakjes, eten en kattenbak mee.
 • Zorg dat er in uw nieuwe huis een kamer is waar u de kat weer even kunt opsluiten om tot rust te komen. Zet ook hier weer alle spulletjes van de kat neer en ga af en toe bij uw kat kijken om hem gerust te stellen.
 • Zijn de verhuizers klaar en de deur uit? Laat uw kat dan op zijn eigen tempo en in alle rust uw nieuwe huis verkennen. Controleer vooraf wel goed of alle ramen en deuren dicht zijn en er geen moeilijk bereikbare verstopplekken in huis zijn. U bent niet de eerste of de laatste die een kat achter het keukenblok vandaan moet zien te krijgen.

Laat uw kat wennen aan het nieuwe huis

Het nieuwe huis als een nieuw ‘thuis’ laten voelen, kost altijd even tijd. Dat geldt voor uzelf, maar zeker ook voor uw kat. Geef uw kat daarom de tijd om aan uw nieuwe huis te wennen. Bij de meeste katten gaat dat relatief snel en is een week of 3 genoeg om goed te wennen.

De dingen die u kunt doen om te zorgen dat uw kat sneller went in uw nieuwe droomhuis:

 • Geef uw kat de eerste weken wat extra aandacht, zodat hij zo ontspannen mogelijk is.
 • Routine is erg belangrijk: geef uw kat altijd op dezelfde plek in huis te eten en houd de etenstijd van de oude woning aan.
 • Gaat u kleiner wonen? Zorg er dan voor dat uw kat toch voldoende leefruimte heeft. Denk in de hoogte: met een klimpaal of planken langs de muur creëert u extra leefruimte én een uitdaging voor uw kat.
 • Speel met regelmaat even met uw kat en zorg dat er genoeg speeltjes liggen waar uw kat mee kan spelen als u niet thuis bent. U wilt tenslotte niet dat dat die prachtige nieuwe bank daarvoor gebruikt wordt…

Heeft u een binnenkat? Dan kan het wat langer duren voordat uw kat na de verhuizing gewend is. Binnenkatten zijn erg gevoelig voor verandering, waardoor ze soms langer van streek zijn.

Houd uw binnenkat daarom extra goed in de gaten. Let op of ze goed eten, drinken en verder in goede gezondheid zijn. Ook katten worden sneller ziek wanneer ze last hebben van stress. Het zijn net mensen…

Kat binnen blijven na verhuizing

Hoelang moet een kat binnen blijven na de verhuizing?

Het is aan te raden om uw kat tijdens de wenperiode van 3 weken nog niet naar buiten te laten. Het liefste wacht u zelfs nog iets langer; een week of 6.

Kent u die nieuwsberichten van katten die zo’n 200 kilometer van huis zijn gevonden, omdat ze terug naar het oude huis liepen? Ze doen het echt. Hoewel u dit niet direct verwacht van uw (misschien iets te dikke) kat, past u beter goed op.

Heeft u het gevoel dat uw kat goed gewend is aan uw nieuwe woning? Begeleid hem dan naar buiten. Het is goed om in dat geval wel een paar voorzorgsmaatregelen te treffen

Maatregel 1:
Doe uw kat een halsbandje met veiligheidssluiting om met daarop uw naam, adres en telefoonnummer. Zorg altijd voor een halsbandje met een veiligheidssluiting. Dit kan een klikslotje zijn dat loskomt onder druk of een elastiekje dat uitrekt onder druk. Anders loopt u de kans dat uw kat ergens aan blijft hangen – en zich in het ergste geval verhangt.

Maatregel 2:
Ga voordat uw kat de eerste keer naar buiten gaat nog even langs de dierenarts, om te controleren of alle vaccinaties nog in orde zijn. Is uw kat nog niet gechipt, laat uw kat dan ook chippen en registeren bij een databank. Vergeet niet om uw adreswijziging aan de databank door te geven.

Maatregel 3:
Laat uw kat voorzichtig kennismaken met de nieuwe omgeving. Loop een stukje met uw kat mee naar buiten en laat de deur wat langer open. Dan kan uw kat snel naar binnen als hij zich toch niet veilig voelt.

Wat als uw kat wegloopt na de verhuizing?

Katten die zich vooral hechten aan de omgeving waar ze opgroeiden, lopen vaker weg na de verhuizing. De kans hierop is nog groter als uw nieuwe woning zich niet ver van uw oude woning bevindt.

Waarschijnlijk gaat uw kat op zoek gaat naar zijn oude vertrouwde omgeving. Er zijn aantal dingen die u kan doen om dit te (proberen) te voorkomen:

 • Informeer de nieuwe bewoners van uw oude woning dat uw kat bij ze voor de deur kan staan. Vraag hen om uw kat geen eten te geven en niet binnen te laten.
 • Elke keer dat uw kat naar de oude woning loopt, haalt u hem op en loopt u samen de route terug van het oude naar het nieuwe huis.
 • Houd uw kat toch nog wat langer binnen. Grote kans dat het voor uw kat toch te vroeg was om al naar buiten te gaan.

Hoe kan StudentVerhuizers u helpen bij de verhuizing met uw kat?

Bij StudentVerhuizers weten we hoe lastig het voor katten is om de verandering van een verhuizing mee te maken.

Wij begrijpen dat de verhuisdag voor u zo soepel mogelijk moet verlopen, zodat u uw kat alle aandacht kan geven die het nodig heeft.

Daarom nemen we bij StudentVerhuizers graag uw hele verhuizing uit handen. We beschikken over alle benodigde professionele verhuismaterialen en een groot wagenpark.

De ervaren verhuizers die bij u over de vloer komen, brengen uw spullen met de grootste zorg veilig en efficiënt naar uw nieuwe woning. Natuurlijk houden we daarbij rekening met de kat in huis en proberen we zijn rust zo min mogelijk te verstoren.

Wilt u dat uw verhuizing voor u én uw kat zo ontspannen mogelijk verloopt? Vraag vrijblijvend een gratis offerte. Dat kost slechts 2 minuten van uw tijd. Of maak gebruik van de app van StudentVerhuizers. Dan ontvangt u binnen 24 uur een scherpe offerte in uw mailbox.

Heeft u toch liever persoonlijk contact over uw verhuizing? Dan kunt u ons 7 dagen per week van 9.00 – 20.00 uur telefonisch bereiken: 085 – 777 77 77.

Kat verhuizen

Wij verhuizen u al vanaf

€179, -

excl BTW

Vraag direct een gratis offerte aan

Onze Diensten

Goedkope verhuisservice
Goedkoop transport
Goedkoop ontruimen
Goedkope klusser
Goedkope inpakservice
Goedkope verhuislift

Meer tips

Binnen 24 uur uw op maat gemaakte offerte

Vul vrijblijvend het aanvraagformulier in en ontvang binnen 24 uur uw gratis offerte op maat.
Bel 085 – 777 77 77 voor meer informatie.

Titel

Ga naar de bovenkant