Bel ons op 0647176711

Verhuizen met kinderen: hoe pakt u dat aan?

Verhuizen met kinderen: hoe pakt u dat aan?

De 3 R’s - rust, reinheid en regelmaat. Als ouders van jonge kinderen weet u hoe belangrijk deze 3 dingen zijn. Tijdens een verhuizing - en de periode daarvoor en erna - zijn ze even ver te zoeken. Dat kan voor kinderen best moeilijk zijn.

Zeker als de verhuizing betekent dat ze naar een andere basisschool moeten. Of als een scheiding de reden voor de verhuizing is. Maar ook een verhuizing binnen dezelfde wijk is een grote verandering.

Kortom: verhuizen is voor kinderen een spannend avontuur, maar wel eentje waarbij ze begeleiding nodig hebben. Hoe pakt u dat het beste aan?

Vertel kinderen niet te vroeg over de verhuizing

Tenzij de verhuizing noodgedwongen is, kijkt u er vast naar uit. Een nieuwe woning, een nieuwe omgeving; een nieuw begin! De kans is groot dat de kinderen daar anders over denken.

Dit is zeker het geval wanneer kinderen naar een andere basisschool moeten. Kinderen van die leeftijd weten al heel goed dat ze dan weg moeten bij hun vriendjes; weg uit hun vertrouwde omgeving. Vertel kinderen daarom niet te lang van tevoren over de verhuisplannen. Dan duurt de periode van onrust en verwarring onnodig lang.

Wanneer moet u de verhuizing dan wel aan uw kind doorgeven? Dat hangt af van de leeftijd van de kinderen. Zijn ze nog erg klein? Dan is een paar weken van tevoren vroeg genoeg. Gaan de kinderen al naar school? Wacht dan met vertellen totdat alles helemaal rond is en het zeker is dat de verhuizing binnen een paar maanden plaatsvindt.

Bereid uw kinderen op de verhuizing voor

Is de verhuizing helemaal rond? Onderneem dan concrete stappen om uw kinderen op de verhuizing voor te bereiden. Rijd met z’n allen naar de nieuwe woonwijk en ga een rondje lopen om de boel te verkennen. Waar kunnen de kinderen straks spelen? Gaan de kinderen straks naar een nieuwe school? Breng dan ook daar een bezoekje aan.

Een verhuizing met kinderen maakt u leuk(er) door ze erbij te betrekken. Laat hen verf en meubels uitzoeken voor hun nieuwe kamer, maar doe dat alleen als ze daar op dat moment ook zin in hebben. Let daarbij goed op hun non-verbale communicatie. Kinderen willen het hun ouders graag naar de zin maken, dus zorg ervoor dat ze weten dat ze ook best verdrietig mogen zijn.

Bij het wisselen van school kan een afscheidsfeestje helpen. Maak samen met de kinderen een traktatie ter ere van de verhuizing. Of organiseer dat klasgenootjes een aandenken voor uw kind maken. Een goed afscheid van school en vriendjes maakt het allemaal net iets makkelijker. Ook een kind kan pas open staan voor iets nieuws door het oude goed af te sluiten.

Wat doet een verhuizing met een kind?

Kinderen reageren heel verschillend op een verhuizing. Gaat u verhuizen met een baby of peuter? Dan zit de uitdaging hem vooral in het wennen aan de nieuwe omgeving en de drukte rondom de verhuizing.

Wat voor zowel ouder als kind een uitdaging is, want als jonge ouder bent u ook zonder verhuizing al druk genoeg. Probeer evengoed ook tijdens de drukte zoveel mogelijk het vaste eet- en slaapschema van uw kind aan te houden. En geef de knuffels en vertrouwde spulletjes zo snel mogelijk een plek in de nieuwe slaapkamer.

Oudere kinderen hebben meestal meer moeite met een verhuizing. Zeker als ze naar een andere basisschool of middelbare school moeten. Dat kan voor kinderen heel ingrijpend zijn. Verhuizingen voor kinderen tussen de twaalf en veertien jaar hebben volgens onderzoeken de meeste impact. Dit komt met name doordat de kinderen dan een vast sociaal netwerk hebben opgebouwd.

Het verlaten van de vertrouwde omgeving en een nieuw plekje vinden op de nieuwe school, kan kinderen soms wat angstig en verdrietig maken. Geef kinderen de ruimte om die angst te uiten; praat erover en troost ze als ze verdrietig zijn.

verhuizen kind school

Gaat u met de kinderen naar het buitenland verhuizen? Dan is dat nóg spannender. Oude vriendjes opzoeken is dan helemaal lastig. En nieuwe vriendjes maken op school is erg moeilijk als uw kind de taal niet spreekt.

Wennen op de nieuwe school duurt langer, waardoor kinderen misschien niet naar school willen of verdrietig thuiskomen. Hoe groot de buitenlandse droom ook is, bedenk vooraf goed of uw kinderen de verandering aan kunnen.

Verhuizen met kind na een scheiding

Is de verhuizing het gevolg van een scheiding? Dan is het voor kinderen nog ingrijpender. Dan zorgt niet alleen de verhuizing voor spanning, maar is er ook spanning tussen jullie als ouders en er is vaak sprake van economische terugval.

Als ex-partners met kind(eren) moeten jullie elkaar toestemming geven om te verhuizen. Ga elkaar daarbij niet in de weg liggen, maar denk met elkaar mee en doe wat het beste is voor jullie kinderen.

Hoe helpt StudentVerhuizers u bij een verhuizing met kinderen?

Bij StudentVerhuizers weten we hoe lastig het voor kinderen - groot en klein - is om de verandering van een verhuizing mee te maken. Onze professionele verhuizers hebben veel ervaring met verhuizingen waarbij kinderen betrokken zijn. Wij begrijpen dat kinderen tijdens de verhuisdag alle aandacht nodig hebben en nemen daarom graag uw hele verhuizing uit handen.

Om de verhuisdag voor de kinderen wat makkelijker te maken, houden onze ervaren verhuizers rekening met hen.

Helpen uw kinderen graag een handje mee, dan kan dat! Dan laten we hen wat lichte spullen naar de verhuiswagen brengen. Voor kinderen is het goed om te zien hoe de spullen van het oude naar het nieuwe huis gaan.

Als we bij StudentVerhuizers uw verhuizing uit handen nemen, heeft u alle tijd om de verhuizing samen met uw kinderen positief te beleven.

Vraag uw gratis offerte aan

Wilt u dat uw verhuizing met kinderen zo soepel mogelijk verloopt?

Vraag dan een gratis en vrijblijvend een offerte aan. Of maak gebruik van de app van StudentVerhuizers. Dan ontvangt u binnen 12 uur een offerte in uw mailbox.

Toch liever persoonlijk contact? Dan kunt u ons 7 dagen per week van 9.00 - 20.00 uur telefonisch bereiken: 085 - 777 77 77.

Comments are closed.

Onze adresgegevens

Onze klanten over ons

Gemiddelde beoordeling:  

 83 reviews

door Scheepens op Studentverhuizers
Verhuizing

Prima geholpen door de jongens.

Bekijk alle reviews op onze site en laat zelf een beoordeling achter!

Scroll to Top