De woningmarkt anno 2017; belangrijke weetjes en cijfers

Naar stad verhuizen

De woningmarkt blijft veranderen, in een eerder artikel uit 2016 gaven we al aan dat sinds 2014 de huizenmarkt weer gestaag is aangetrokken. In 2016 werd deze steeds stabieler en zijn er dus steeds meer mensen na gaan denken over een verhuizing. In dit artikel geven we jullie weer de meest recente cijfers over de huizenmarkt aangezien de woningverkopen en –prijzen wederom nog meer gestegen zijn dan verwacht.


 

Het aantal woningverkopen

Het aantal woningverkopen is nog sterker gestegen dan verwacht begin dit jaar. Het Economisch Bureau van ABN AMRO verwacht een stijging van maar liefst 15% ten opzichte van vorig jaar. Wij geven jullie daarom een korte samenvatting van hun conclusies en feiten.


 

Stijging van de huizenprijzen

De waarde van huizen stijgt, hoe dat kan leggen we jullie uit. De economie trekt aan en de inkomens stijgen weer. De ruimere inkomensnormen zorgen ervoor dat de huizenkopers meer geld kunnen lenen en dus ook meer te besteden hebben. Wat ook meetelt is dat het inkomen van de partner steeds zwaarder meetelt wanneer je naar de bank gaat voor een hypotheek. Als de leencapaciteit stijgt, zullen daarmee ook de huizenprijzen gaan stijgen. Dit betekent dat de waarde van woningen anno 2017 zo fors gestegen zijn als in 2002 en we teruggaan naar de piek van voor de economische crisis.


 

Welke woningen zijn in trek?

Dat de huizenprijzen stijgen is niet in iedereen zijn voordeel, starters hebben helaas niet veel te besteden en kijken daarom meer naar goedkopere woningen. Omdat de huurprijzen steeds hoger komen te liggen groeit de doelgroep die een huis kan of wil kopen. Vaak komen ze dan uit bij appartementen en oudere woningen. Deze liggen namelijk vaker in en nabij steden, waardoor het voor starters en doorstromers aantrekkelijker wordt. Enkele cijfers op een rij:
– Het aanbod van woningen met prijzen boven de €250.000 stijgt met 8%
– Goedkopere woningen nemen toe met 7%


 

Maar hoe verklaar je het woningtekort?

De gemiddelde vraagprijs van een woning ligt tegenwoordig tussen de €300.000 en €350.000. De vraagprijzen zijn met bijna 8% gestegen. De verklaring hiervoor is dat er tijdens de crisis erg weinig nieuwbouwprojecten zijn gestart, hierdoor loopt het aantal opgeleverde woningen sterk achter ten opzichte van het aantal huishoudens. Kopers bieden dus sneller en vaak zelfs meer dan de vraagprijs, dit omdat kopers steeds minder makkelijk een woning kunnen vinden.


 

Meer eigen geld

Ook de maximale hypotheek bij woningwaarde daalt, waar je voorheen nog minimaal 102% kon lenen daalt dit in 2018 tot 100%. Dit betekent dat kopers meer eigen geld moeten inbrengen. Maar hier is ook een oplossing voor bedacht, wanneer je energie besparende maatregelen treft is het mogelijk om deze ‘loan to value’ te verhogen naar 106%. Nu het hoogste inkomen met 60% vermeerderd mag worden van het laagste inkomen is het toetsingsinkomen hoger geworden, waardoor er dus meer geleend kan worden. Nu het inkomen van jouw partner dus forser meetelt, zijn er wellicht nieuwe opties voor jullie met betrekking tot het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwe woning.


 
Nu de huizenmarkt aantrekt, wordt het natuurlijk ook een stuk aantrekkelijker om voor jouw droomhuis te gaan kijken. Vaak houdt een verhuizing je tegen, waar ga je al je spullen laten en je hebt hier totaal geen zin in. Daarom is StudentVerhuizers er, wij helpen je van a tot z met de volledige verhuizing. Van transport tot het leggen van jouw nieuwe vloer. Vraag daarom geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.

Naar stad verhuizen

Wij verhuizen u al vanaf

€179, -

excl BTW

Vraag direct een gratis offerte aan

Onze Diensten

Goedkope verhuisservice
Goedkoop transport
Goedkoop ontruimen
Goedkope klusser
Goedkope inpakservice
Goedkope verhuislift

Meer tips

Binnen 24 uur uw op maat gemaakte offerte

Vul vrijblijvend het aanvraagformulier in en ontvang binnen 24 uur uw gratis offerte op maat.
Bel 085 – 777 77 77 voor meer informatie.

Titel

Ga naar de bovenkant